Lactose intolerantie, Persoonlijk

Hoe herken je een lactose intolerantie?

3 april 2017 • Door

Een tijdje geleden schreef ik een artikel over hoe ik 7 jaar lang lactose intolerant was en het niet doorhad. Ja, dat las je goed. Veel vonden het een handig artikel. Sommige mensen herkenden zich er zelfs in. Door mijn verhaal over lactose intolerantie wil ik mensen helpen die met onverklaarbare buikkrampen mee te maken hebben en laten inzien dat zij er iets aan kunnen doen. Ik wou dat ik dit soort artikelen zelf eerder had opgezocht, dan had ik er niet zo lang mee hoeven te lopen. Hier gaan we dan: hoe herken je een lactose intolerantie?

Natuurlijk kan je gewoon een lactose intolerantie test doen. Zelf heb ik de test nooit gedaan, maar ik heb er verhalen over gehoord en geloof me, ik ben heel blij dat ik de test nooit hoefde te doen. Ik zal kort even vertellen wat ik erover weet. Het is de bedoeling dat je zo’n lactose test nuchter ingaat, dus je mag heel lang niks eten en drinken. Vervolgens krijg je -volgens mij- een vloeistof binnen en dat bevat dan veel lactose. Vervolgens word er iets opgemeten en als je boven een bepaald getal uitkomt dan weet je zeker dat je lactose intolerant bent. Easy peasy, toch? Nou moet je je voorstellen dat als je zo’n test ondergaat en je daadwerkelijk lactose intolerant bent, je vervolgens de hele dag niet van de pot af kan komen. Heel charmant dit om zo te zeggen, ik weet het, maar lactose intolerantie heeft gewoon veel met poep te maken 😀 dus be prepared!

Je hoeft natuurlijk niet bij elk buikkrampje te denken dat je lactose intolerant bent. Maar heb je bijvoorbeeld (bijna) dagelijks last van een opgeblazen buikgevoel, krampen en allerlei gekke borrel geluiden die uit je buik komen, dan kan je best een lactose intolerantie hebben. Voor de duidelijkheid zijn hieronder allerlei onverklaarbare klachten van mij opgesomd, die achteraf gezien met mijn lactose intolerantie mee te maken hebben gehad. Misschien heb je daar wat aan 🙂

Enorm opgeblazen buik

Ik kon serieus wakker worden met een super platte buik en 3 kwartier later eruitzien alsof ik 7 maanden zwanger was, geen grap. Ik snapte er niks van. Ik probeerde mijn buik dan bijvoorbeeld in te houden om te kijken of mijn buik dan verdween, maar dat gebeurde natuurlijk niet. Het gekke is, het voelde niet alsof ik vol met gas zat. Ik had gewoon ineens een enorme buik. Die vervolgens ook weer verdween. En natuurlijk ook weer terug kwam een dag later, haha.

Heel veel gerammel in de buik

Mijn buik was echt nooit stil. Altijd gebeurde er van alles. Het klonk bijna alsof ik non stop honger had, zoveel gerommel. Dit is nu helemaal opgehouden, omdat ik geen melkproducten meer eet, en ik kan zeggen dat het nu niet alleen in mijn buik maar in mijn hele lichaam een stuk rustiger is. Ik had zelf niet door hoe nerveus ik werd van dat mijn buik constant aan het rommelen was.

Poep aanvallen. Heel veel poep aanvallen.

Hallo en welkom bij de meest charmante deel van dit artikel. Maar dit is cruciaal om te weten. Toen dit steeds extremer werd besloot ik er iets mee te doen en kwam ik erachter dat ik lactose intolerant ben. Dus hoera voor poep aanvallen 😀 kan het ook niet beter verwoorden dan dat. Het gebeurde steeds vaker dat ik vanuit het niets ontzettend nodig naar de wc moest. Maar dan echt heeeeeel erg nodig. In de zin van: als ik niet binnen 3 sec op de pot zit, doe ik het in mijn broek. Veel te vaak meegemaakt dat ik echt met zweetdruppels op mijn voorhoofd opzoek naar een wc was, omdat ik het absoluut niet in mijn broek wilde doen. Weet je dat ook weer.

Honger & vol gevoel tegelijk

Dit is waarschijnlijk het moeilijkst om uit te leggen. Iemand die dit nooit gevoeld heeft, kan het ook totaal niet begrijpen denk ik. Sterker nog, ik heb nog nooit iemand gesproken die zich hierin herkende. Toch wil ik dit super gekke gevoel met jullie delen, omdat ik het niet meer gevoeld heb sinds ik geen koemelkproducten meer eet. Dus het moet er iets mee te maken hebben. Ik ga het gewoon proberen uit te leggen. Soms als ik aan het eten was, werd mijn honger gevoel steeds groter en mijn opgezette buik ook. Dit had ik vaak bij romige sauzen (denk aan die super dikke romige satésaus bij de Ikea) of dingen zoals crème fraîche. Dus hoe meer ik at, hoe meer honger ik kreeg, maar ook hoe voller ik me voelde. Het voelde alsof er een hele grote bubbel in mijn maag ontstond en die ook steeds groter werd, waardoor ik me heel vol voelde. Maar binnenin de bubbel was het wel leeg, waardoor ik steeds meer honger kreeg. Uiteindelijk voelde ik die bubbel alle kanten op bewegen in mijn maag en darmen, wat ook gewoon pijnlijk was. Ben blij dat ik er van af ben! Hopelijk begrijpen jullie hier iets van, haha.

 

Mocht ik nog meer bedenken dan zal ik het zeker weer met jullie delen. Voor nu vind ik mijn verhaal al lang genoeg 🙂 Mocht je vragen hebben, dan hoor ik het graag!