Lactose intolerantie, Persoonlijk

Hoe ik 7 jaar lactose intolerant was en het niet doorhad

20 januari 2017 • Door

Ik vraag me wel eens af hoe ik zo lang niet door kon hebben dat ik lactose intolerant ben. Heb er veel over nagedacht en ik denk dat er wel meer mensen lopen met een lactose intolerantie en die het ook gewoon niet weten. Met dit artikel wil ik graag mijn verhaal kwijt. Ik wil jullie vertellen hoe ik erachter ben gekomen en hoe ik zoiets over het hoofd heb kunnen zien. Wie weet lost dit ook iets voor jou op, dus lees maar gezellig mee!

Ik begin helemaal vanaf het begin. Vroeger, toen ik ongeveer 13/14 was, ontbeet ik iedere ochtend met cornflakes. Soms at ik het ook als lunch of als mijn toetje na het avondeten. Ik was dol op cornflakes. Op een gegeven moment, ik herinner me dit als de dag van gister, kreeg ik een enorme buikkramp na het eten van mijn lievelingseten – cornflakes. Ik weet nog heel goed dat het erg heftig was en dat ik er echt even van moest liggen. Ook dacht ik dat dit aan mijn nieuwe cornflakes lag, ik had toen namelijk een nieuw soort gekocht die zogenaamd veel minder calorieën bevatten. Die cornflakes heb ik nooit meer aangeraakt. Nou weet ik niet meer of dit de volgende dag al het geval was, maar op een gegeven moment kreeg ik iedere ochtend een kramp in mijn buik na mijn ontbijt. Het was nooit meer zo heftig als de eerste keer, maar ik voelde het wel.

Echt geen idee of je hier iets bij kan voorstellen, maar ik wende aan de kramp die ik toch iedere ochtend kreeg. Geen haar op mijn hoofd die eraan dacht om er iets mee te doen. Het hoorde bij me. Ik zag het ook altijd aankomen, precies als ik mijn laatste hap van het ontbijt naar binnen had gewerkt, voelde ik het ergens in het midden van mijn buik en ik wist ook precies wanneer het zou ophouden. Het duurde ook nooit lang, zo’n 30 seconden, dan stond ik even stil en ging daarna weer verder met mijn leven. Dag in, dag uit. Ik besefte veel later pas dat al mijn ontbijtjes melk bevatten en dat dit de grote boosdoener was.

Dit heeft ongeveer 5 jaar geduurd zonder dat ik andere klachten echt bewust gemerkt had. Ik denk dat ik vanaf ongeveer mijn 18e steeds vaker last kreeg van mijn buik, niet alleen na mijn ontbijt. Ik had super vaak last van opgeblazen gevoel en kon niet lang achter elkaar zitten door mijn krampen. Als ik een lange dag op school had of in de bibliotheek wist ik van tevoren al dat ik buikpijn zou krijgen en koos daarom wat lossere kleding voor die dag. De grap is, als ik een lange dag op school had, trakteerde ik mezelf altijd op croissants en als ik een lange dag in de bibliotheek op de planning had, nam ik melkbroodjes mee. Achteraf gezien is dat de reden waarom lange dagen mij zoveel buikpijn bezorgden.

Pas vanaf het moment dat mijn ouders begonnen te klagen nadat ik op de wc ben geweest (ja, echt heel charmant dit) begon ik na te denken wat er nou met mij aan de hand was. Ook begon ik in te zien dat iedere ochtend een kramp hebben ook niet echt normaal is. Maar de link tussen deze twee dingen heb ik zelf nooit kunnen leggen, dat heeft de huisarts voor me gedaan. Toen ik een keer bij de huisarts was heb ik tussen neus en lippen door aan hem gevraagd wat het kon betekenen dat ik iedere ochtend een kramp krijg na mijn ontbijt. Toen vroeg hij of ik ook buikklachten had en hoe het met mijn ontlasting zat. OOOH, zou dat met elkaar mee te maken hebben? Hij adviseerde me om tijdelijk te stoppen met melkproducten en kijken hoe dat is. Jongens, ik wist niet wat me overkwam. Wat een rust voelde ik! Mijn maag en mijn darmen waren natuurlijk constant iets aan het verteren wat het helemaal niet kon verteren.

Ik hoefde nooit een lactose intolerantie test te doen omdat het bij mij overduidelijk het geval is. Het duurde gewoon zo ontzettend lang voordat alles op zijn plek viel. Ik denk dat ik in totaal zo’n 7 jaar ermee heb gelopen en gewoon altijd gedacht dat die krampen en pijn normaal waren. Altijd heb ik gedacht dat dit bij mij hoorde. 

Dit artikel zou ik nog veel langer kunnen maken, maar ik denk dat ik voor nu genoeg verteld heb. Mocht je een deel 2 willen, laat het me dan weten!

 

Heb jij een allergie?